Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Flowbo - Maandag 27 Juni 2023

    Waarom heeft mijn vijgenboom gele bladeren?

    Het kan behoorlijk ontmoedigend zijn om je vijgenboom te zien met gele bladeren. Het is natuurlijk niet de gezonde, weelderige groene uitstraling waar je op had gehoopt. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel zal ik je uitleggen waarom jouw vijgenboom gele bladeren heeft en wat je eraan kunt doen om hem weer gezond en gelukkig te maken.

    Gebrek aan voedingsstoffen

    Een van de meest voorkomende redenen voor gele bladeren bij een vijgenboom is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Dit kan vooral voorkomen als de grond waarin de boom groeit niet voldoende voedingsstoffen bevat. Om dit probleem op te lossen, kun je organische meststoffen toevoegen die speciaal zijn samengesteld voor fruitbomen. Deze meststoffen bevatten de juiste mix van voedingsstoffen om de gezondheid van de boom te verbeteren en de bladeren weer groen te laten worden.

    Overmatig water geven

    Hoewel vijgenbomen van nature van vochtige omstandigheden houden, kunnen ze lijden onder overmatig water geven. Dit kan leiden tot gele bladeren omdat de wortels van de boom verzadigd raken en niet voldoende zuurstof krijgen. Zorg ervoor dat je de grond rond de boom laat uitdrogen tussen de gietbeurten door. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom goed draineert en dat er geen waterophoping rond de wortels ontstaat.

    Ziektes en plagen

    Ziektes en plagen kunnen ook bijdragen aan gele bladeren bij vijgenbomen. Bladluizen en spintmijten kunnen de bladeren beschadigen en verzwakken, wat resulteert in gele bladeren. Controleer regelmatig je boom op tekenen van insecten en behandel ze zo nodig met biologische insecticiden. Bovendien kunnen ziektes zoals wortelrot en schimmel infecties de boom aantasten. Als je vermoedt dat je boom aan een ziekte lijdt, raadpleeg dan een professionele tuinier of kwekerij om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

    Omgevingsfactoren

    Vijgenbomen zijn gevoelig voor veranderingen in de omgevingsfactoren. Als je boom wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, sterke wind of ongewoon koude winters, kan dit de bladeren doen vergelen. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je boom voldoende beschutting krijgt tegen de elementen. Overweeg het gebruik van windschermen of het verplaatsen van de boom naar een beschutte locatie.

    Veroudering en seizoensgebondenheid

    Ten slotte is het belangrijk op te merken dat vijgenbomen natuurlijk verouderen en hun bladeren verliezen. Gedurende het jaar kunnen sommige bladeren vergelen en vallen, vooral in de herfst. Dit is een normaal onderdeel van de levenscyclus van de boom en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn, zolang er nieuwe groei verschijnt.

    Nu je de mogelijke oorzaken van gele bladeren bij vijgenbomen kent, is het tijd om actie te ondernemen. Controleer de grond op voedingsstoffen, pas de watergift aan, inspecteer je boom op plagen en ziektes, bied bescherming tegen omgevingsfactoren en wees bewust van de seizoensgebonden veranderingen. Door goed voor je vijgenboom te zorgen, kun je ervoor zorgen dat hij gezond blijft en in staat is om heerlijke vijgen te produceren.

    Andere vragen?

    We hopen dat we je door middel van dit blogartikel een beter inzicht hebben kunnen verschaffen in de oorzaak van gele bladeren bij jouw vijgenboom. Mocht het nu toch zo zijn dat je nog meer wilt weten of mogelijk andere vragen hebt kan je ervoor kiezen om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo. Dit kan telefonisch of per e-mail en wij kunnen in ieder geval niet wachten om jouw vragen te beantwoorden.

    Flowbo blog

    Recente artikelen